Meny
Växthustillbehör

Växthustillbehör

Alla växthus, från små miniväxthus till stora orangerier kräver sina växthustillbehör.

Exakt vad du behöver varierar förstås med typen av växthus och vad du odlar, men generellt måste alla växthusägare se till att hantera frågor som skuggning, ventilation, bevattning och värme.

Skuggning och Ventilation i växthuset

Anordningar för skugga och ventilation är viktiga växthustillbehör. Att skugga och ventilera växthuset blir ofta nödvändigt om det är placerat så att solen kommer åt under stora delar av dagen. Framför allt är det viktigt att redan från början ordna med reglerbar ventilation av växthuset, gärna med öppningsbara takluckor.

Det finns bra, automatiska system både för skuggning med persienner eller markiser och för att öppna och stänga växthusets takluckor för ventilation, efter behov. Detta är ett växthustillbehör som du bör försöka få med redan från början.

Bevattning för växthus

Alla växter behöver vatten och de du odlar i växthuset är inget undantag. Därför ska du redan från början satsa på en riktigt bra bevattningsanläggning, så att dina växter inte vissnar.

Bevattningsanläggningar finns i alla storlekar och det är ett viktigt växthustillbehör att ha om du vill kunna lämna odlingen utan tillsyn mer än ett par dagar.. De flesta system är modulära och består av slangar med munstycken som du kopplar ihop efter behov så att det passar din odling.

Systemen kan vara helt manuella, så att du själv öppnar kranen vid behov och låter den gå, men vanligare är att ha någon typ av timer som styr vattnet. För större bevattningsanläggningar kan du ha mer avancerad styrning, med olika zoner och automatisk reglering efter hur fuktig jorden är.

Odling och förkultivering

Det finns speciella system med krukor för odling och förkultivering som är till stor hjälp när du vill driva upp plantor i ditt växthus för senare plantering utomhus.

Systemen består oftast av tråg där du kan så stora mängder frön för förkultivering och senare utplantering. Till detta finns oftast olika tillbehör, till exempel för automatisk bevattning och för att hantera plantorna när de ska planteras på avsedd plats i trädgården.

Praktiska redskap till ditt växthus så som verktyg och skadedjursbekämpande medel

Ett viktigt växthustillbehör är förstås en komplett uppsättning redskap för att sköta odlingen. Även om du redan har alla trädgårdsredskap är det bra att skaffa en egen uppsättning till växthuset. Du har oftast ont om plats och behöver därför mer kompakta varianter på spadar och krattor än vad du använder ute.

När det gäller bekämpning av skadedjur är det många som svär sin trohet till såpvatten som du kan spraya på bladväxter, dels för att hålla bladen rena och snygga och dels för att det håller en hel del skadedjur borta.

Har du ett stort växthus, med växter högt upp kan det vara väl värt pengarna att investera i en lite större blomspruta med slang och långt munstycke. De finns både som handhållna och ryggburna modeller och kan fyllas med valfri vätska som sedan kan sprayas på rätt ställen med det långa munstycket.

Smarta hyllor och förvaring

Smart förvaring är kungen bland växthustillbehör. Jord, krukor, redskap, frön, gödsel och bekämpningsmedel är saker som du alltid vill ha nära till hands utan att de är i vägen.

Kontrollera redan när du väljer odlingsbänkar vilka förvaringsmöjligheter som finns. Det finns smarta lösningar med skåp eller utdragbara lådor där allt kan förvaras. Att förvara alla tillbehör till växthus direkt på golvet under odlingsbänkarna är förstås billigt och enkelt i början, men leder i längden till att allting blir smutsigare och utsätts för mer slitage.

Växthusbelysning

Belysning är en typ av växthustillbehör som kan delas in i två kategorier. Dels behövs allmän- och arbetsbelysning, så att du ser vad du går och vad du gör, dels kan det behövas belysning till växterna själva, om du vill hålla odlingen igång även under de mörka delarna av året.

Bra allmänbelysning är lätt att ordna numer, till exempel med LED-lister som du kan montera i taket eller längs odlingsbänkarna. Det kompletterar du sedan med några arbetslampor som du kan flytta runt efter behov och ställa där du behöver extra ljus för stunden.

När det gäller belysning till växterna bör du hitta anpassade lösningar till det du odlar. Det finns många bra lösningar, både för att lysa upp hela odlingen och för att lysa upp enskilda växter och det är enkelt att koppla till en timer eller ett ljusrelä som håller ljuset igång när det behövs.

Isolering och värme till ditt växthus för kalla vintrar

Om du vill ha ett växthus som fungerar bra även under kalla vintrar bör du planera för det redan från början, genom att bygga en isolerad grund och komplettera med isolering av sockeln.

Utöver detta finns flera bra växthustillbehör för uppvärmning. Vanligast är elvärme som du kan köpa och styra med timer eller termostat, men det finns också de som väljer att installera en kamin i växthuset, att använda vid behov.

Glöm inte heller bort att isolera även upptill, så att inte värmen försvinner den vägen. Till många växthus finns anpassad isolering med bubbelplast eller liknande, som du kan montera upp under vintern och sedan återanvända under flera år.

Karl Åhgren

Karl Åhgren

Karl Åhgren är en hängiven trädgårdsentusiast med en djupgående passion för odling och trädgårdsskötsel. Hans resa började som en hobby och har utvecklats till en betydande del av hans liv. Karl är speciellt intresserad av att kombinera estetik med funktionalitet i trädgården och strävar efter att skapa vackra och hållbara trädgårdar.

Som en självlärd entusiast har Karl byggt upp en omfattande kunskap genom praktisk erfarenhet och ständigt lärande. Han experimenterar gärna med nya odlingstekniker och delar entusiastiskt med sig av sina insikter och upplevelser. Karl är en stark förespråkare för ekologiska metoder och tror på odlingens betydelse för personligt välbefinnande och miljömässig hållbarhet.