Ett klassiskt intryck med ett växthus på mur

När du är ute efter det riktigt klassiska utseendet ska du välja växthus på mur. Det är ett bra sätt att göra bygget lite billigare utan att egentligen offra något i form av nytta.

Med en mur som grund för ditt växthus får du en bra och stabil grund och kan minska mängden glas som går åt till bygget. Murens höjd anpassar du enkelt efter dina behov, så att den blir precis lagom hög, utan att stänga ute värdefullt ljus.

Mur växthus passar alla typer av stommar och utförande, såväl trä som metall. Du får en tålig grund som är okänslig för smuts och som dessutom är mycket mindre känslig än glas. Den nedersta delen av ett växthus är extra utsatt för fötter, stenar och redskap som lätt gör sönder en glasruta, men som inte påverkar en mur nämnvärt.

GardenStore erbjuder ett stort sortiment av flera typer av växthus

Skånska Byggvaror är en av de ledande aktörerna inom växthus på nätet

Buildor.se säljer fina växthus med passande tillbehör

Detta bör du tänka på vid köp av ett växthus byggt på mur

När du köper växthus på mur behöver du lägga lite extra tid på grunden. En mur gör att växthuset blir lite tyngre och det kan krävas lite omfattande grundläggningsarbete.

Du behöver också förstås planera för bygget av muren, inklusive eventuell grävning och inköp av material. Sedan måste någon förstås också resa muren, vare sig du gör det själv eller anlitar en murare.

Planera markarbete och indragning av vatten och el

När du bestämt dig för var du vill bygga ditt växthus på mur och vilka yttermått det ska ha är det dags att börja planeringen.

Grunden för muren kan behöva förberedas genom grävning och eventuellt dränering. Vilka åtgärder som är nödvändiga beror på markförhållandena där växthuset ska byggas. Här är det viktigt att göra rätt så att du slipper råka ut för sättningar eller andra problem när växthuset väl är på plats.

I samband med att du planerar markarbeten är det också läge att förbereda för att dra in el och vatten. Du kan antingen välja att slutföra dessa arbeten direkt, eller så kan du förbereda med markrör, men vänta till senare med att bestämma vad som ska kopplas in och när.

Ett mur växthus med fasta odlingslådor

När du bygger ett mur växthus kan du välja att bygga ett skal och inreda på traditionellt vis, men du har också möjlighet att redan från början mura upp även inredningen, i form av fasta odlingslådor. Med murade odlingslådor får du stor jordvolym som i praktiken saknar botten

Å andra sidan blir det mer arbete om du vill gräva igenom lådornas innehåll eller kanske byta jord.

Krävs det bygglov för ett växthus på mur?

Du kan bygga växthus på mur utan bygglov, om du håller dig under 25 kvadratmeter. För växthus på mur gäller samma regler som för övriga byggnader på din tomt.

Om du bygger max 15 kvadratmeter klassas ditt växthus som friggebod och kräver varken bygglov eller bygganmälan. Över detta och upp till 25 kvadratmeter kan du också bygga utan bygglov. Dock krävs anmälan till kommunen i förväg.

Det finns detaljerade regler för bygge av växthus på mur, men generellt gäller att det inte får ligga närmare tomtgränsen än 4,5 meter, utan grannens medgivande. För att få veta exakt vad som gäller, kontakta gärna din kommun.

Vilken storlek på växthus bör jag välja?

Du bör välja så stort växthus som du tror att du behöver och klarar av att sköta, men det finns förstås andra saker att ta hänsyn till. Vissa vill ha extra plats för att kunna använda växthuset som en grön oas att koppla av i.

Många gånger är det tomtens utförande eller storlek som sätter gränserna, eller så väljer du helt enkelt en storlek som inte kräver bygglov. Din budget sätter förstås också gränser för hur stort växthus du kan välja.

Förbered ditt växthus för montering av eldstad

När du murar grunden till ditt växthus kan du passa på att redan från början förbereda för senare montering av eldstad. Det kan innebära förstärkningar av muren på vissa ställen, men också att du låter mura dit en skorsten redan från början.

Installation av eldstäder ställer speciella krav. Om du vill ha detaljerad information om detta rekommenderar vi att du rådfrågar en sotare.

Fördelar med ett växthus på mur

Fördelarna med växthus på mur är många. Här nämner vi några av de viktigaste:

  • Stabil grund som tål betydligt mycket mer än glas.
  • Möjlighet att bygga fasta odlingslådor och förbereda för eldstad.
  • Växthuset kan grävas ned något, så att du får full ståhöjd inuti, men lägre höjd utvändigt.

Nackdelar med ett växthus byggt på mur

Förstås har växthus på mur några nackdelar:

  • Mer arbete med grundläggning och markarbeten
  • Kräver mer planering och åtgärder för luftväxling
  • Svårare att ändra och bygga om

Vad kostar ett växthus på mur?

Växthus på mur kostar ungefär som andra växthus, men om det krävs omfattande markarbeten kan det göra hela projektet något dyrare. Du sparar dock in på andra saker genom att du kan köpa en mindre byggsats med lägre väggar och att du får färre glasrutor att hålla rena och som kan gå sönder och behöva bytas.

Det är svårt att komma riktigt billigt undan när du väljer växthus på mur. Det är en större investering redan från början, men å andra sidan vet du att du får något som håller länge.