Förläng säsongen med ett växthus mot vägg

Att bygga ett väggväxthus är ett praktiskt och enkelt sätt att förlänga odlingssäsongen på ett sätt som sparar både plats och pengar. Genom att bygga växthuset mot en befintlig husvägg sparar du både plats och pengar, genom att du i praktiken bara behöver bygga ett halvt växthus.

När du bygger växthus mot vägg har du stor flexibilitet och kan välja om du vill göra växthuset till en integrerad del av huset, där det fungerar som ett uterum, eller om det ska ha sin egen in- och utgång, separat från huset.

GardenStore erbjuder ett stort sortiment av flera typer av växthus

Skånska Byggvaror är en av de ledande aktörerna inom växthus på nätet

Buildor.se säljer fina växthus med passande tillbehör

Ett växthus mot vägg fungerar som uterum

När du bygger ett växthus mot vägg har du möjlighet att även använda det som uterum. En förutsättning är att du antingen bygger det vid en befintlig altandörr eller att du tar upp en ny öppning för dörren till ditt nya, kombinerade växthus och uterum.

Med ett växthus mot vägg som uterum kan du enkelt dra in såväl el som vatten och till och med värme. Eftersom du redan har allt detta i ditt hus krävs inga stora ingrepp eller rördragningar under mark i trädgården.

Detta bör du tänka på vid köp av ett växthus mot vägg

När du köper växthus mot vägg är det viktigt att tänka på hur väggen och växthuset ska mötas. Beroende på husets konstruktion och fasadmaterial behöver montaget göras på olika sätt och det är viktigt att montaget görs rätt för att du inte ska få problem med att fukt tränger in och skadar huset.

Det är också viktigt att du kontrollerar måtten noga. Särskilt viktigt är det att växthuset är tillräckligt högt om du har eller tänker montera en dörr i väggen. Är växthuset alltför lågt riskerar du att dörren slår i taket och inte går att öppna som du tänkt dig.

Väggmonterade drivhus skapar ett jämnare klimat

Med ett väggmonterat drivhus får du ett jämnare klimat för odling, samtidigt som växthuset fungerar som en temperaturbuffert åt huset. Värme från huset kan tränga ut genom väggen och värma växthuset när det är kallt ute.

På liknande sätt kan värme från ett väggmonterat växthus tränga in genom väggen och hjälpa till med uppvärmningen av rummet innanför. På så sätt får du mindre temperatursvängningar både inne i huset och i växthuset.

Väggväxthus med utgång direkt ifrån huset

När du bygger växthus mot vägg har du möjlighet att låta växthuset fungera som uterum, genom att du bygger det vid befintlig altandörr, eller genom att du låter installera en ny dörr i väggen.

Ett väggväxthus med utgång från huset ger dig nya möjligheter och större flexibilitet. Om du känner dig osäker på hur stor odling du vill ha och om du kommer att använda växthuset även som sällskapsutrymme är detta det perfekta alternativet, eftersom du håller alla möjligheter öppna.

Vilken storlek på växthus bör jag välja?

I huvudsak är det dina behov som ska styra vilken storlek på växthus du väljer, men det kan vara bra att ta hänsyn till byggregler och att anpassa storleken till huset och tomten.

Många väljer att bygga växthus mot vägg på 15 kvadratmeter, eftersom det är maximal storlek som du kan bygga utan bygglov.

Krävs det bygglov för ett växthus mot vägg

Enligt nuvarande byggregler, Attefalls-reglerna, krävs inget bygglov för växthus mot vägg och andra tillbyggnader på upp till 15 kvadratmeter. Det krävs dock att du anmäler bygget till kommunen innan arbetet påbörjas.

Det finns en del andra regler att följa. Ditt väggmonterade växthus får inte hamna för nära tomtgränsen och det finns regler för maximal höjd.

För en- och tvåbostadshus gäller att tillbyggnaden inte får komma närmare än 4,5 meter från grannens tomt, utan deras medgivande. Höjden på tillbyggnaden får inte vara större än huset och du måste anmäla och få startbesked från byggnadsnämnden innan byggstart.

Reglerna för att bygga väggmonterat växthus utan bygglov är inte komplicerade, men det finns några fallgropar. Kontrollera gärna med kommunen innan du bestämmer dig, för att slippa otrevliga överraskningar.

Fördelar med ett växthus mot vägg

Att bygga växthus mot vägg har flera fördelar:

  • Lätt att få ett stadigt växthus, mot en stabil husvägg
  • Enkelt att dra in el, vatten och till och med värme, direkt från huset
  • Lätt att komma till växthuset om du bygger med dörr direkt in i huset. Det är speciellt praktiskt om du använder växthuset som vinterträdgår

Nackdelar med ett väggväxthus

Växthus mot vägg är bra på många sätt, men det har också några nackdelar:

  • Du kan inte bygga lika stort utan bygglov
  • Risk att växthuset blockerar ljusinsläpp i huset och att du får det mörkare inne
  • Svårare att hålla jord och annan smuts från växthuset borta från huset, i synnerhet om du har ingång direkt till huset.

Vad kostar ett växthus mot vägg?

Kostnaden för växthus mot vägg varierar kraftigt och beror på växthusets konstruktion, yta och inredning.

Billigaste alternativet är att helt enkelt konvertera ett befintligt uterum och kanske byta ut taket mot kanalplast och väggarna mot glas. Annars går det enkelt att bygga ett uterum i trä och klä in på lämpligt sätt. Gamla överblivna fönster är ett bra val som kan göra det mycket billigt.

För dig med större budget finns kompletta satser för väggmonterade växthus att beställa på nätet eller i trädgårdshandeln. Som vanligt gäller att du får vad du betalar för och att det billigaste kanske inte alltid är ett bra val.