Växthus i trä som matchar resten av trädgården

När du väljer växthus i trä väljer du naturliga material och ett växthus som kan smälta in i din trädgård på ett trevligt sätt. Trä är ett organiskt material och ett väl beprövat byggnadsmaterial som är lätt tillgängligt.

Många har både kunskap och verktyg för att bearbeta och bygga i trä. Om du är händig kan du med enkla medel bygga ditt eget växthus, men annars är det inte svårt att hitta någon som kan göra det åt dig från grunden, eller utifrån en färdig byggsats.

GardenStore erbjuder ett stort sortiment av flera typer av växthus

Skånska Byggvaror är en av de ledande aktörerna inom växthus på nätet

Buildor.se säljer fina växthus med passande tillbehör

Träväxthus som är anpassade efter det svenska klimatet

Trä är ett klassiskt svenskt byggmaterial och kompetensen kring hur man bygger i trä är stor och utbredd. Du kan därför vara säker på att hitta bra växthus i trä, i hög kvalitet, som ger dig god valuta för pengarna under många år framöver.

Det betyder tyvärr inte att alla växthus i trä är bra eller att de klarar svenskt klimat. Precis som när det gäller andra material bör du kontrollera när du väljer växthus i trä att det är konstruerat för att klara svenskt klimat, med alla påfrestningar i form av snö, regn, vind och kyla.

Detta bör du tänka på vid köp av ett växthus i trä

När du köper växthus i trä ska du lägga extra vikt vid att kontrollera att växthuset klarar svenskt klimat och att det är dimensionerat för att klara tänkbara snölaster i den klimatzon du bor.

Ett växthus ska visserligen hållas fritt från snö, men det är ändå viktigt att det tål väder och vind och inte plötsligt rasar samman när vintern slår till.

När det gäller köp av träväxthus är det också extra viktigt att se till att du har rätt typ av grund. Trä tar skada av vatten på ett annat sätt än till exempel aluminium och därför är det viktigt att huset monteras rätt och skyddas från att suga upp fukt från mark eller grundmurar.

Du bör också kontrollera om växthuset levereras målat. I annat fall måste du räkna med kostnader och förstås tid för detta.

Krävs det mer underhåll av ett växthus i trä än i metall?

Ett träväxthus kräver mer underhåll i form av till exempel målning än ett växthus i aluminium, men i det stora hela är det en ganska liten del av det totala underhåll som krävs för växthus, oavsett byggmaterial.

Det stora jobbet när det gäller underhåll av växthus är att hålla alla glasrutor rena och snöfria och att se till att saker som öppningsbara takluckor, värme och bevattning fungerar korrekt.

Att påstå att växthus i trä kräver mer underhåll än växthus i metall är därför att överdriva en smula och det ger definitivt inte en rättvis bild av vad det egentligen innebär att sköta och underhålla ett växthus.

Krävs det bygglov för ett växthus i trä?

För växthus i trä gäller samma regler för bygglov som för andra växthus. Du kan bygga fristående växthus upp till 15 kvadratmeter, utan bygglov, enligt reglerna för friggebodar.

Du kan också bygga fristående växthus i trä upp till 25 kvadratmeter eller växthus mot vägg upp till 15 kvadratmeter utan bygglov, enligt reglerna för Attefallshus.

Det finns vissa regler när det gäller växthusets placering och bygghöjd och i vissa fall krävs anmälan till kommunen innan byggstart. Kontrollera med din kommun exakt vilka regler som gäller innan du börjar bygga.

Vilken storlek på växthus i trä bör jag välja?

Hur stort växthus du ska välja beror på vad du vill ha plats till och är svårt att svara på i generella termer. Att sköta ett en odling och ett växthus tar tid och kräver arbete, så en begränsande faktor är hur mycket tid och energi du har att lägga på ditt växthus.

Utöver ditt odlingsintresse kan det vara värt att fundera på om du vill använda växthuset som en oas att slappna av och umgås i, eller om du rent av behöver det för att vinterförvara större växter från trädgården.

Många väljer att bygga växthus i friggebodstorlek på 15 kvadratmeter eller som Attefallshus på 25 kvadratmeter, eftersom det är enkelt och praktiskt och inte kräver bygglov. Många leverantörer har förstås anpassat sig efter detta och erbjuder prisvärda byggsatser för dessa storlekar.

Fördelar med ett växthus i trä

Det finns många fördelar med växthus i trä:

  • Vackert naturmaterial som åldras väl
  • Enkelt att reparera och underhålla, med enkla verktyg
  • Låg energiåtgång vill tillverkning

Nackdelar med ett växthus byggt av trä

Träväxthus har förstås även några mindre bra sidor:

  • Känsligt för fukt som kan sugas upp i konstruktionen under ogynnsamma förhållanden
  • Kräver ommålning regelbundet för att inte brytas ned av solljuset
  • Tyngre än många lättmetallkonstruktioner och kan därför vara svårare att bygga.

Vad kostar ett växthus i trä?

Kostnaderna för växthus i trä är i allmänhet varken högre eller lägre än för växthus i andra material. En skillnad är dock att det kan vara svårt att hitta riktigt billiga träväxthus, men å andra sidan brukar inte billiga växthus vara speciellt bra, oavsett materialval.

När du väljer ett växthus i trä bör du räkna med att betala lite extra för att få bra kvalitet. Det kostar mer i början, men det är pengar som du kommer att spara i längden, eftersom du får ett växthus som du kan ha och underhålla med enkla medel i årtionden framöver och om någonting behöver repareras är det något som vilken snickare som helst kan göra, om du inte ordnar det själv.