Odla i lägenheten med ett växthus på balkongen

Bor du i lägenhet och drömmer om att kunna odla exotiska växter eller kanske bara odla året runt? Då finns det flera finurliga lösningar för dig, i form av växthus på balkong.

Möjligheterna varierar med hur stor balkong du har och i vilket väderstreck den befinner sig, men det finns bra växthuslösningar för alla balkonger.

Vem som helst kan skaffa sig en trevlig odling på balkongen. Här går vi igenom förutsättningarna och ger dig tips och råd på hur du kommer igång. Vi berättar vad du ska tänka på och vilka alternativ för växthus på balkong som finns.

GardenStore erbjuder ett stort sortiment av flera typer av växthus

Skånska Byggvaror är en av de ledande aktörerna inom växthus på nätet

Buildor.se säljer fina växthus med passande tillbehör

En smart lösning för trånga utrymmen

Växthus för balkong är en ypperlig lösning när du vill odla på balkongen, förstås, men de fungerar i många andra sammanhang där man vill kunna odla på liten yta.

Balkongväxthus är rätt val för odling var som helst där det är trångt och brist på utrymme. Du måste inte använda det på balkongen. Det kan lika gärna vara ett sätt att utnyttja något litet hörn på tomten där du gärna vill odla men inte har plats för ett fullstort växthus.

Balkongväxthus i form av odlingsskåp kan också monteras längs väggen på ditt hus och ge dig möjlighet att odla lite extra utan att det i praktiken tar upp yta från annat.

Detta bör du tänka på innan du köper ett balkongväxthus

Innan du köper växthus till balkongen bör du tänka igenom några saker. Balkongens storlek begränsar urvalet förstås, men det finns även annat som påverkar vilka växthus som passar.

Till exempel blir förutsättningarna olika beroende på typen av balkongräcke. Ett räcke med spjälor släpper igenom det mesta av ljuset även nedtill och du kan använda hela balkongens höjd till odling. Med ett tätt räcke får du nöja dig med växthus enbart på övre delen och kan använda nederdelen till exempel till förvaring.

Om balkongen befinner sig i söderläge kommer den att vara belyst stora delar av dagen. Bäst är om du kan placera ditt balkongväxthus så att det får ljus tidigt på morgonen när det är kallt. Då blir ditt växthus på balkongen varmt fortare och du förlänger dagarna. För andra väderstreck gäller det att titta på hur balkongen blir belyst under dagen och välja en så bra placering som möjligt efter detta.

Ett odlingsskåp du placerar mot väggen

En av de enklaste lösningarna för växthus på balkong är ett odlingsskåp. Det är helt enkelt ett inglasat skåp, utan baksida, som du monterar mot balkongväggen och som sedan fungerar som växthus.

Odlingsskåp finns i många storlekar och utförande så att du kan välja något som passar just din balkong och dina behov. För den lilla odlingen kan du välja ett litet odlingsskåp som hänger på väggen, men det finns också riktigt stora skåp som står på golvet och har flyttbara hyllplan i glas, där du har möjlighet att odla i flera nivåer.

Gemensamt är att odlingsskåpen utnyttjar en befintlig vägg för fast och stadigt montage och att de har ljusinsläpp genom tre väggar och taket. För dig som vill finns möjlighet att komplettera både med belysning och med automatiska bevattningssystem som gör att du slipper öppna skåpet så ofta.

Hur mycket rymmer ett växthus på balkongen?

Hur mycket ett växthus på balkong rymmer beror förstås på hur stort det är och storleken begränsas av hur stor balkong du har, men även av höjden upp till grannen.

Med ett odlingsskåp kan få plats med några krukor. Väljer du att glasa in balkongen helt kanske du kan använda hela ytan som växthus och kanske rent av kan få plats med ett mindre fruktträd i kruka.

Ett odlingsskåp på höjd i flera nivåer

Med ett odlingsskåp får du möjlighet att utnyttja golvytan bättre, genom att du kan odla i flera nivåer. Med ett balkongräcke som släpper igenom ljus och ett högt odlingsskåp med hyllor i kan du till exempel skapa en omfattande kryddodling. Perfekt för dig som gillar att laga mat.

Även många blommor trivs i odlingsskåp och om du väljer sorter som inte blir alltför höga kan du få plats med mycket på liten yta.

Fördelar med ett växthus för balkonger

För dig som bor i lägenhet, men även för andra, finns flera fördelar med växthus för balkong:

  • Egen odling direkt vid bostaden
  • Utnyttja din balkong till någonting nyttigt och trevligt
  • Gör balkongen till en trevlig grön oas där du kan sitta och njuta av grönskan.

Nackdelar med ett växthus för din balkong

Växthus på balkongen har förstås också några nackdelar:

  • Begränsad yta för odling gör att du måste prioritera hårt
  • Svårt att hålla jämnt och bra klimat i ett litet växthus eller odlingsskåp. Mycket tillsyn krävs
  • Växthuset konkurrerar om ytan på balkongen och kan göra det svårt att få plats att sitta.

Vad kostar ett växthus för balkong?

Växthus för balkong finns i alla prisklasser från små odlingsskåp för några hundralappar till kompletta inglasningar där bara fantasin sätter gränserna för hur dyrt och lyxigt det kan bli.

När du väljer växthus för balkong bör du först utgå från vilka möjligheter du har i form av yta och budget och sedan fundera över hur stor del av balkongen du vill använda till odling och vad du behöver till annat.