Miniväxthus mot vägg eller på balkong och för mindre utrymmen

Miniväxthus är ett bra alternativ för dig som behöver ett litet växthus som du kan placera där du har lite plats över. Det ger även dig med ont om plats möjlighet att odla i växthus, vare sig du bor i lägenhet eller av annat skäl inte har så mycket yta.

Miniväxthus i finns i många olika utföranden och storlekar. Bland balkongodlare är det populärt med odlingsskåp, som helt enkelt är inglasade skåp som du ställer mot eller hänger mot en vägg, men det finns också andra varianter som mer liknar vanliga växthus i miniatyr, som du kan ställa direkt på marken, på ett bord eller på en benställning.

Med miniväxthus har du möjlighet att utnyttja döda ytor och att odla på fler ställen. De rymmer förstås inte vad som helst, men i gengäld kan du glädja dig åt större variation i ditt odlande.

GardenStore erbjuder ett stort sortiment av flera typer av växthus

Skånska Byggvaror är en av de ledande aktörerna inom växthus på nätet

Buildor.se säljer fina växthus med passande tillbehör

Detta bör du tänka på vid köp av litet växthus

När du ska köpa ett litet växthus är det extra viktigt att tänka på vad du vill odla och hur du ska hantera din odling. Miniväxthus innebär flera utmaningar jämfört med fullstora växthus.

De har mindre utrymme förstås och rymmer därmed inte vilka växter som helst. Dessutom har de mindre luftvolym, vilket för dem känsligare för störningar som väderomslag eller om de öppnas ofta.

Tänk igenom ditt köp av miniväxthus noga och se till att växthuset får plats och att ljuset når växthuset på den tänkta platsen under rätt tid på dygnet.

Planera din odling i ditt miniväxthus

En odling i miniväxthus kräver mer planering och noggrannare urval av växter, framför allt på grund av att du har begränsat med plats. Välj därför växter som tar liten plats och som du kan odla i mindre krukor.

Kryddväxter är ofta idealiska för odling i miniväxthus. Dels kan de odlas på mindre plats och dels vill du typiskt kunna komma åt dem snabbt och enkelt. Ett miniväxthus i direkt anslutning till, eller till och med inne i köket är en den perfekta lösningen.

Ett miniväxthus kräver bra ljus, precis som alla växthus, för att du ska få ett lyckat resultat. Försök att planera så att dina miniväxthus får morgonsol, i möjligaste mån. Det gör att ditt växthus snabbt värms upp på morgonen och ger dina växter en flygande start på dagen.

Ett miniväxthus i fönstret passar perfekt som litet drivhus

Att ha ett miniväxthus i fönstret är den perfekta lösningen om du till exempel vill ha ett litet drivhus i köket för att odla kryddväxter, eller om du bara vill kunna odla lite exotiska växter hemma.

Ett miniväxthus i fönstret tar ingen extra plats och ger dig möjlighet att utnyttja dagsljuset maximalt.

Små växthus finns både i plast och i trä

Det finns mängder av varianter på små växthus i olika material. Miniväxthus finns med stommar både i plast och trä och när det gäller rutor kan du ofta välja mellan riktigt glas och rutor i akrylplast, eller plexiglas, som är betydligt tåligare även om det kanske inte är riktigt lika bra.

Även odlingsskåp finns i olika material. Oftast är de tillverkade i metall, men även trä- och plastkonstruktioner förekommer.

Börja säsongen tidigt med att odla inomhus i ett litet växthus

Vissa växter bör drivas upp inomhus i god tid före odlingssäsongens egentliga början, för att de ska hinna bli stora och livskraftiga nog för att klara kommande vinter.

Att skaffa ett miniväxthus att ha inne är en perfekt lösning när du vill driva upp växter för senare plantering utomhus. Du kan enkelt hålla din odling på en avgränsad yta och får dessutom bättre förhållanden för dina plantor med rejält med ljus och framför allt värme.

Mindre växthus passar perfekt till förkultivering och kryddväxter

Med ett litet miniväxthus inne kan du odla kryddväxter direkt i köket, men du kan också förbereda utesäsongen genom att förkultivera dem för senare plantering ute i trädgården.

En fördel med att förkultivera dina kryddväxter i ett miniväxthus är att du kan börja riktigt tidigt och att du ger dina växter lite extra av ljus, men framför allt värme. När vädret ute väl blivit tillräckligt gynnsamt är dina kryddväxter redan väl etablerade och kan flyttas utan risk för att de vissnar.

Fördelar med ett miniväxthus

Miniväxthus har många fördelar. Här räknar vi upp de viktigaste:

  • Enkel och flexibel lösning för dig som vill kunna odla på begränsad plats
  • Möjlighet att odla till exempel kryddväxter i närheten av eller inne i köket
  • Perfekt för att driva upp plantor inför kommande plantering utomhus.

Nackdelar med ett litet växthus

Miniväxthus har några mindre nackdelar

  • Liten luftvolym gör miniväxthuset känsligt för störningar, till exempel om det öppnas ofta.
  • Större plantor är svåra eller omöjliga att odla
  • Begränsad plats för rotsystem eftersom allt måste odlas i relativt små krukor.

Vad kostar ett miniväxthus?

Ett miniväxthus kan kosta allt från någon hundralapp till tusentals kronor. Allt beror på storleken och på hur påkostat utförande du väljer. Precis som med mycket annat gäller att du får vad du betalar för.

Om du vill få god nytta av ditt miniväxthus är det en bra idé att välja bort de billigaste alternativen utan istället göra en lite större investering och få någonting som kommer att fungera bra under lång tid. På sikt är det ett val som lönar sig nästan oavsett vad du tänkt odla.